Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Elektronio: H ελληνική startup που θέλει να αλλάξει το πώς μετακινούμαστε


Το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς κερδίζει ολοένα έδαφος και στην χώρα μας, αν και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται να το υιοθετήσουν είτε λόγω της δυσκολίας, είτε λόγω ζητημάτων ασφαλείας. Μια ελληνική startup, η Elektronio, θέλει να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα σχεδιάζοντας και παράγοντας ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που υπόσχεται να αλλάξει τις αστικές μας μετακινήσεις.

Η εταιρεία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2015 και μέσα σε δυόμιση χρόνια λειτουργίας έχει πολυβραβευτεί ως μία επιχείρηση που συμβάλλει στη βιωσιμότητα, έχοντας ήδη λανσάρει το πρώτο της μοντέλο, το Play. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό τρίτροχο ποδήλατο το οποίο διαθέτει μια ιδιαίτερη γεωμετρία και είναι ειδικά σχεδιασμένο για ξεκούραστες και ασφαλείς μετακινήσεις στην πόλη.

Φέτος η Elektronio είναι ανάμεσα στις πέντε εταιρείες – φιναλίστ του διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture στην Ελλάδα και να κερδίσει στον μεγάλο τελικό την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα κληθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας παγκοσμίως.

Όπως δηλώνει η κυρία Άννα Χλιούρα συνιδρύτρια και marketing director της Elektronio σε συνέντευξη της στο insider.gr στόχος από την συμμετοχή της εταιρείας στον διαγωνισμό είναι να δώσουν να μεταδώσουν τις αξίες, την δραστηριότητά και το όραμά τους δίνοντας πάντα τον καλύτερο τους εαυτό. «Θέλουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας και στους επόμενους σταθμούς του Chivas Venture γιατί θέλουμε να απολαύσουμε στο έπακρο αυτή την εμπειρία και να αλληλεπιδράσουμε θετικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, να γνωρίσουμε τη δράση τους και να λάβουμε έμπνευση από άτομα με τελείως διαφορετικά αντικείμενα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Αν είστε ο Έλληνας που θα βρεθεί στον παγκόσμιο τελικό του Chivas Venture και καταφέρετε να κερδίσετε μέρος της χρηματοδότησης, πώς θα αξιοποιήσετε τα χρήματα;

H προσδοκώμενη χρηματοδότηση, σε περίπτωση που επιτευχθεί, θα συμπέσει σε ένα κομβικό σημείο για την εταιρία μας οπού θα επικεντρωθούμε στη διεθνή της προοπτική. Έτσι, ένα μέρος της χρηματοδότησης θα πάει στην έρευνα και αναπτύξη, καθώς ήδη αρχίζουμε να δουλεύουμε το upgrade του πρώτου μας μοντέλου και παράλληλα να προετοιμάζουμε την κλειστή του έκδοση για χρήση όλο το χρόνο. Το υπόλοιπο μέρος θα αξιοποιηθεί στην οργάνωση μίας crowdfunding καμπάνιας, οπότε θα απαιτηθούν πόροι για την οργάνωση της παραγωγής, του μάρκετινγκ καθώς και για εμπορικές συμφωνίες με το δίκτυο προμηθευτών μας.

Ποια είναι η καινοτόμα ιδέα που φέρνει η Elektronio και πώς μπορεί αυτή να κάνει τη ζωή μας στην πόλη καλύτερη;

Ουσιαστικά ξαναφανταζόμαστε το όχημα μας και δημιουργούμε μία επαναστατική λύση προσωπικής μετακίνησης βασισμένη στο ηλεκτρικό ποδήλατο. Πρόκειται για ένα ποδήλατο με μία διαφορετική γεωμετρία που σου προσφέρει άνεση και διασκέδαση στις καθημερινές σου διαδρομές. Μπορείς να ποδηλατήσεις περισσότερα χιλιόμετρα δίχως κόπο και ιδρώτα και να μεταφέρεις τα καθημερινά σου αντικείμενα. Με την πρόταση μας κερδίζεις χρόνο, δεν έχει άγχος και σαφώς η καθημερινότητα σου γίνεται καλύτερη και για σένα και για τους γύρω σου αφού πρόκειται για μία λύση καθαρής μετακίνησης. Τα Elektronio ποδήλατα, επίσης, είναι εξατομικευμένα αφού παράγονται με μία χειροποίητη διαδικασίας παραγωγής και αφού σκιαγραφήσουμε το προφίλ, τις ανάγκες και τα γούστα του εκάστοτε χρήστη.


Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε;

Σκοπός μας είναι να φέρουμε ένα νέο κοινό στην αστική ποδηλασία. Είναι αυτοί που νοιάζονται για το περιβάλλον και για τις επόμενες γενιές, αισθάνονται δυσαρεστήμενοι με τις υπάρχουσες επιλογές μετακίνησης και θέλουν να ξεχωρίζουν. Πιο συγκεκριμένα απευθυνόμαστε σε commuters που αναζητούν ένα τρόπο μετακίνησης προς τη δουλειά τους, γονείς με παιδιά, καθώς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάνω από όλα αναζητούν ένα ασφαλές ποδήλατο. Αξίζει να αναφέρω ότι τα ποδήλατα μας με συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις και κάποιες προσθήκες ασφαλείας, καθότι custom, αποτελούν λύση για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, τα οποία δεν μπορούν να κινηθούν με ευκολία στο αστικό περιβάλλον. Τέλος, στοχεύουμε και σε εταιρίκους πελάτες με πράσινη φιλοσοφία και καινοτόμα διάθεση όπως εταιρίες με ανάγκες διανομής ή μεταφοράς μικρού φορτίου που χρησιμοποιούν τα ποδήλατα μας ως ένα mini cargo όχημα, καθώς και στην τουριστική βιομηχανία, που το αξιοποιούν ως τουριστική εμπειρία.

Ένα βασικό μέλημα όσων μετακινούνται με ποδήλατο στην Αθήνα είναι η ασφάλεια. Θεωρείτε ότι μπορεί κανείς να μετακινηθεί με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης χρησιμοποιώντας τα ποδήλατα της Elektronio;

Θεωρούμε πως ναι, μπορούν να μετακινηθούν οι χρήστες με τα ποδήλατα μας με ασφάλεια στην Αθήνα και μάλιστα, σε διαφορετικές περιοχές και με διαφορετικό ανάγλυφο. Το πρώτο που σκέφτονται οι πιο δύσπιστοι είναι η έλλειψη υποδομών αλλά ένα από τα μηνύματά που θέλουμε να περάσουμε είναι να μη σκεφτόμαστε μόνο τα αρνητικά αλλά να υιοθετήσουμε μία νέα κουλτούρα μετακίνησης με πολλά οφέλη. Ουσιαστικά τα ποδήλατα μας ενδείκνυνται για πόλεις παρόμοιου μεγέθους με την Αθήνα, καθώς εκεί οι commuters διανύουν αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά, έχουν έντονους ρυθμούς ζωής και αντιμετωπίζουν τα συνήθη προβλήματα μετακίνησης όπως η περιβαλλοντική συμφόρηση. Γιατί, λοιπόν, να μην αναζητήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης με τα ποδήλατα μας, ακόμη και έαν αυτό σημαίνει μία διαφορετική διαδρομή από τη συνήθη που θα πραγματοποιούσαν με το αυτοκίνητό τους; Αξίζει, δε να αναφέρω ότι τα ποδήλατα μας αποτελούν από τις πλέον ασφαλείς ποδηλατικές λύσεις αφού έχουμε τρία σημεία επαφής με το δρόμο οπότε αποτρέπεται ο κίνδυνος ολίσθησης και χάρη στο επαναστατικό tilt and flex σύστημα, είσαι αρκετά ευέλικτος και η αίσθηση είναι σαν να οδηγείς ένα ποδήλατο με δυόμιση τροχούς.

Πώς οραματίζεστε το μέλλον της Elektronio; Ποια είναι τα σχέδια και ποιες οι φιλοδοξίες σας; Και ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις;

Στο μέλλον οραματιζόμαστε να καθιερώσουμε το Elektronio ως ένα παγκόμσιο bicycle brand ηλεκτρικής μετακίνησης το οποίο θα δημιουργεί και άλλες ευφυείς λύσεις βιώσιμης κινητικότητας. Τα σχέδια μας είναι να ολοκληρώσουμε σύντομα την κλειστή έκδοση του ποδηλάτου μας και να βρούμε τους πρώτους κοινωνούς του οράματος μας ανά τον πλανήτη. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε το επιχειρηματικό μας όνειρο και να το βλέπουμε να ευδοκιμεί και να αναπτύσσεται παρά τις δυσκολίες του να έχεις μία παραγωγική εταιρία στην Ελλάδα.


Πηγή:
http://www.insider.gr/apopseis/synenteyxeis/72450/elektronio-h-elliniki-startup-poy-thelei-na-allaxei-pos-metakinoymaste

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου