Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ποδήλατα διαστημικής τεχνολογίας


Από την διαστημική τεχνολογία αντλούν γνώσεις οι σχεδιαστές καταναλωτικών αγαθών ανάμεσα τους οποίους και κάποιοι κατασκευαστές ποδηλάτων προηγμένης σχεδίασης με υλικά το τιτάνιο και τα ανθρακονήματα.

Χρησιμοποιώντας την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης υλικών και αντικειμένων οι σχεδιαστές της Αυστραλιανής εταιρίας Bastion Cycles παράγουν κρίσιμα για την αντοχή του ποδηλάτου τμήματα από τιτάνιο στα οποία συνδέονται σημαντικά τμήματα του σκελετού.


Tιτάνιο, ανθρακονήματα και τρισδιάστατη εκτύπωση

Συνδυάζοντας αυτό το ελαφρύ υλικό με ανθρακονήματα κατασκευάζουν χαμηλού βάρους εξαιρετικά ανθεκτικό στις καταπονήσεις σκελετό ποδηλάτων. Είναι μάλιστα σημαντικό ότι τα ποδήλατα τους κατασκευάζονται κατά παραγγελία από τους πελάτες τους.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί της εταιρίας σε αντίθεση με τις καθιερωμένες τεχνικές η τρισδιάστατη εκτύπωση συγκεκριμένων τμημάτων του σκελετού προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε τομείς όπως η ακρίβεια, η αντοχή και ο μικρός σχετικά χρόνος παραγωγής.

Επίσης επιτρέπει την τοπική επισκευή χωρίς την ανάγκη πλήρους αποσυναρμολόγησης ή άλλων απαιτητικών εργασιών, για μικρότερο κόστος και λιγότερες εργατοώρες.

Χρησιμοποιώντας λέιζερ λιώνουν αεροδιαστημικής σύνθεσης πούδρα τιτανίου και κατασκευάζουν κατά στρώσεις τους συνδέσμους του σκελετού.

Για ακόμη μεγαλύτερη αντοχή του υλικού σε καταπονήσεις στο εσωτερικό του τοποθετείται ένα είδος πλέγματος με αποτέλεσμα το πάχος των τοιχωμάτων να είναι πολύ μικρό. Επιδιώκοντας εξοικονόμηση πόρων κατά την παραγωγή πέτυχαν η κατασκευή των εξαρτημάτων αυτών να μην χρειάζεται περισσότερο από μια ημέρα.

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς προσφέρει συνολικώς μεγάλη αντοχή, ευκολία στην σχεδίαση μοντέρνων σχημάτων αλλά και στην συναρμολόγηση του ποδηλάτου επειδή δεν χρησιμοποιούν συγκολλήσεις. Αντίθετα εισάγουν κάθε ένα από τα δυο άκρα των σωλήνων από ανθρακονήματα στους συνδέσμους τιτανίου, στην ουσία συνομολογώντας τον σκελετό.

Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος από καταπόνηση επειδή δεν υπάρχουν συγκολλήσεις μπορεί να αφαιρεθεί μόνον ο συγκεκριμένος σωλήνας του σκελετού που υπέστη την ζημιά χωρίς επιπρόσθετες εργασίες, κόστος και μεγάλη διάρκεια της επισκευής.


Ποδήλατα κατά παραγγελία

Μια ακόμη πρωτοποριακή επιλογή της Αυστραλιανής εταιρίας είναι η δυνατότητα της να κατασκευάζει τα προηγμένης τεχνολογίας ποδήλατα κατόπιν παραγγελίας με αποτέλεσμα να έχουν και ένα «προσωπικό» χαρακτήρα.

Ο υποψήφιος αγοραστής μπαίνει σε ένα ανοιχτό πόρταλ και σχεδιάζει το ποδήλατο του κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι διαστάσεις να είναι προσαρμοσμένες στο σώμα του. Επίσης επιλέγει και την οδική συμπεριφορά που θα τον ικανοποιεί, επομένως τα οδικά χαρακτηριστικά του ποδηλάτου.

Αυτό δεν απέχει και πολύ από μια γενικότερη προοπτική στο μέλλον τα αυτοκίνητα και αλλά προϊόντα να κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας με προσωπική επιλογή του αγοραστή σε σημαντικούς τομείς του οχήματος, κυρίως δε στην εμφάνιση.


Ιαπωνικά ποδήλατα τιτανίου

Από την κούρσα για ολοένα καλύτερα και ανθεκτικότερα ποδήλατα ασφαλώς και δεν λείπουν οι Ιάπωνες που συχνά πρωτοπορούν σε πολλούς τομείς της προηγμένης τεχνολογίας

Ηδη από πέρυσι ανακοίνωσαν ότι κατασκευάζουν ποδήλατα δρόμου με το υλικό τιτάνιο, σε τρία διαφορετικά κράματα που είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και ελαφρύ. Τα πρωτοποριακής σύλληψης ποδήλατα σχεδιάζονται από την Miyake Design στο Τόκιο και παράγονται από την Futaka Precision Machinery με έδρα το Κιότο.

Οι Ιάπωνες επισημαίνουν με έμφαση ότι παραδοσιακά εμπνέονται από τους Σαμουράι μεταφέροντας έτσι την μεγάλη παράδοση τους στο σήμερα.

Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές παραγωγής αντί για τον συμβατικό τρόπο κύρτωσης των τμημάτων του σωληνωτού σκελετού χρησιμοποιείται κάτι πιο σύνθετο με βάση την λεγόμενη «συγκόλληση TiG». Συνολικώς το αποτέλεσμα τους δικαιώνει καθώς θεωρείται ότι έτσι αποτίουν φόρο τιμής στην παραδοσιακή πανοπλία των Σαμουράι.

Πηγή:
http://www.efsyn.gr/arthro/podilata-diastimikis-tehnologias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου