Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Με ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη

  • «το ποδήλατο δικαιούται προνομίων αν θέλουμε πραγματικά να το προωθήσουμε» 
  • «η μετακίνηση με ποδήλατο είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης των προβλημάτων που ζούμε. Κι είναι ένα χοντρό χαστούκι στο δήμαρχο ο οποίος μας τα 'χει πρήξει οτι θα κάνει, θα κάνει και τελικά δεν κάνει τίποτα!»

Σήμερα, έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε κάτι που προετοιμάζαμε εδώ και καιρό!

Είναι ένα από τα σημαντικότερα βίντεο, τους πιό περιεκτικούς λόγους σχετικά με το θέμα, που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στα ελληνικά. Παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση που σπάνια βρίσκεται μαζεμένη.
Τόσο γιά το ποδήλατο στην πόλη και την αστική μετακίνηση, όσο και γιά τις αληθινές προτεραιότητες των πολιτικών, την πολεοδομική πτώχευση, αλλά και την κυρίαρχη νοοτροπία του κόσμου (που είναι το αόρατο και πιό βασικό πρόβλημα).

Πρόκειται γιά την ομιλία του συγκοινωνιολόγου μηχανικού-πολεοδόμου του ΕΜΠ, Θ. Βλαστού, στην ημερίδα που διοργανώθηκε το 2010 από τους Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης. Κάποιοι ίσως ήδη βαρέθηκαν διαβάζοντας γιά «ημερίδες» και «ομιλίες». Και δεν έχουν άδικο. Εδώ όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά :
Ο λόγος του Θάνου Βλαστού δεν είναι ακαδημαικός, είναι άμεσος, κρατάει το ενδιαφέρον και εμπνέει. Βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους. Πράγματα γιά τα οποία όλοι έχουμε απορίες και κενά Πράγματα που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε αυτονόητα αν και μας δημιουργούν προβλήματα γιά τα οποία στρουθοκαμηλίζουμε, και μας εμποδίζουν να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην πόλη.


Πηγή:
http://www.thessalonikicyclechic.com/2016/01/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου