Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Μάθε παιδί μου… ποδήλατο

ΕΝΑ ΔΙΤΡΟΧΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ 13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εκατοντάδες παιδιά είδαν ιστορικά αναπαλαιωμένα δίτροχα, έμαθαν για τους κανόνες ασφαλείας, έκαναν βόλτες και έλυσαν τις απορίες τους. Μια σειρά εκδηλώσεων ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.


Ένα μάθημα που… κύλησε γρήγορα και σε δύο τροχούς, έκαναν χθες οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, καθώς μέσα σε λίγες ώρες έμαθαν όλα όσα σχετίζονται με το ποδήλατο. Εκατοντάδες νεαροί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ιστορικά αναπαλαιωμένα κομμάτια, να συζητήσουν για τους κανόνες ασφαλείας, να λύσουν ότι απορίες έχουν και φυσικά να πάνε μια βόλτα που την ευχαριστήθηκαν. Μια σειρά από δράσεις που τάχθηκαν ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από προχθές Πέμπτη, όπου στον χώρο του σχολείου μίλησε η ψυχολόγος κ. Ζωή Σωτηρίου για το ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία τα τελευταία χρόνια σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας το οποίο γίνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Το 13ο Δημοτικό Λάρισας όμως είπε να συνεχίσει τις δράσεις και μάλιστα να τις συνδυάσει με το ποδήλατο. Έτσι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λάρισας Πηνειός βρέθηκε στο χώρο και συνομίλησε με τα παιδιά για την ασφάλεια του ποδηλάτη.

Λίγο αργότερα στον εξωτερικό χώρο του σχολείου εκτέθηκαν 19 αναπαλαιωμένα ποδήλατα. Ποδήλατα πόλης, αγωνιστικά, εργασίας και γυναικεία ήταν εκεί για να τα θαυμάσουν οι μικροί μαθητές. Το ένα ήταν ένα τσεχοσλοβάκικο γυναικείο διπλοσκέλετο από το μακρινό 1943. Εκεί κοντά και ένα Βρετανικό Raley του 1975, 20 ιντσών και μάλιστα με 3 εσωτερικές ταχύτητες που μπαίνουν από το δεξί χέρι όπως και οι βέσπες. Μια τεχνολογία σπάνια…

«Φυσικά και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον» μας λέει ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Χρήστος Σαμαράς που συνεχίζει «Είχαν απορίες και μάλιστα τα ζήλεψαν με την ομορφιά τους. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν πως στο μέλλον θα ασχοληθούν με τα παλιά ποδήλατα εποχής».

Μετά την έκθεση τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων (Ε΄ και Στ΄) έκαναν μια ποδηλατοβόλτα στη γύρω περιοχή και στην οποία συμμετείχαν γονείς, εκπαιδευτικοί. Εκεί ήταν και η ομάδα Διασωστών Νομού Λάρισας που μαζί με την Τροχαία συνέβαλαν τα μέγιστα για την διοργάνωση αυτής της βόλτας..

«Όμως δεν έμεινε κανένα παιδί ανενεργό» υπογραμμίζει ο διευθυντής του 13ου Δημοτικού κ. Αστέριος Σίμος «για τα μικρά παιδιά που έμειναν στο σχολείο και μετά τις 10 δημιουργήθηκε ένας μεγάλος σαλίγκαρος στην αυλή και έκαναν ποδηλατοπορία ανά τμήμα οργανωμένα με κορίνες εντός της αυλής. Ήταν κάτι που όλοι το απόλαυσαν».

Μετά τις 12 με την επιστροφή των μαθητών στο σχολικό συγκρότημα συνεχίστηκαν οι δράσεις στις τάξεις με βάση την εξάλειψη της σχολικής βίας. Κάποιοι μαθητές είδαν ταινίες, άλλοι διάβασαν κάποια σχετικά κείμενα ενώ μερικοί ζωγράφισαν.

Πηγή:
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=36&aid=110588#.VW1ovNLtmko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου