Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Επίσημη λειτουργία του συστήματος bike sharing στην Καρδίτσα



Το πρωτοποριακό αυτοματοποιημένο σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων του Δήμου Καρδίτσας τέθηκε σε επίσημη λειτουργία, κατά τη διάρκεια λιτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15/5 στον σταθμό της κεντρικής Πλατείας.
Εγκαινιάζοντας το σύστημα που ενσωματώνει τεχνολογίες τελευταία γενιάς και αποτελεί το πρώτο που τίθεται σε λειτουργία πανελλαδικά, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός  τόνισε τα εξής:


                          

« Η προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη και ευρύτερα στο Δήμο μας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής. Μια προτεραιότητα που εδράζεται στην στενή σχέση των Καρδιτσιωτών με το ποδήλατο για δεκαετίες.          
Μια σχέση που ουσιαστικά δεν διαταράχθηκε ποτέ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες ελληνικές πόλεις με ανάλογη παράδοση, που σταδιακά το ποδήλατο έπαψε να είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. 
Η πόλη μας έχει ενσωματώσει το ποδήλατο στην καθημερινή της λειτουργία, εμπεδώνοντας έναν άλλο τρόπο ζωής, αυτόν που προσιδιάζει στην αειφόρο ανάπτυξη, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. 
Ο Δήμος Καρδίτσας διαχρονικά υιοθέτησε και εφαρμόζει πολιτικές προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου.  Πριν από περίπου 12 χρόνια, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια δημιουργίας ποδηλατοδρόμων που  συνέχισαν οι επόμενες Δημοτικές Αρχές επεκτείνοντας συνεχώς τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων




Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του Δήμου, θέσαμε σε προτεραιότητα τα θέματα των υποδομών του ποδηλάτου και προχωρώντας με συστηματικό τρόπο προσθέσαμε νέο δίκτυο, γύρω στα 3 χιλιόμετρα και συντηρήσαμε το παλιό που είχε υποστεί φθορές.
 Δεν αρκεστήκαμε όμως σ΄αυτό , αλλά αξιοποιώντας πόρους του Πράσινου Ταμείο είμαστε μια από τις πρώτες πόλεις πανελλαδικά που προχωρούμε από σήμερα και επίσημα στην λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, με έξι σταθμούς ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της Καρδίτσας, απ' όπου  οι δημότες και οι επισκέπτες μας θα μπορούν -σε αυτή τη φάση ακόμα δωρεάν και αργότερα έναντι πολύ μικρού τιμήματος -να παραλαμβάνουν συνολικά 60 ποδήλατα για να τα χρησιμοποιούν στις μετακινήσεις τους

Οι θετικές επιπτώσεις του έργου που συνιστά αναμφισβήτητα ένα ποιοτικό άλμα, έγιναν ορατές ήδη από τις πρώτες ημέρες της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος. Η προσπάθειά μας αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους κατά την δοκιμαστική περίοδο και βλέπουμε ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με το νέο σύστημα. Επιπλέον το όλο σχέδιο αρχίζει πια να λαμβάνει άλλες διαστάσεις, καθώς την πόλη μας επισκέπτονται  καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων, αλλά και σχολεία, - ακόμα και από την Κύπρο  -με αποκλειστικό σκοπό να γνωρίσουν τους ποδηλατοδρόμους, να χρησιμοποιήσουν το πρωτοποριακό σύστημα και γενικά να βιώσουν την ποδηλατική εμπειρία στην πόλη μας. Μια εμπειρία που προβάλλεται όλο και περισσότερο από μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ που αφιερώνουν πολύ χώρο και πολύτιμο τηλεοπτικό χρόνο στην πόλη μας.
 Αυτή τη στιγμή η πόλη της Καρδίτσας δικαίως χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η “πόλη του ποδηλάτου”, καθώς διαθέτει πολύ μεγάλο δίκτυο. Οι χώροι όπου μπορεί να κυκλοφορήσουν ποδήλατα φτάνουν στα 20 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν ακόμη 10 χιλιόμετρα περιαστικού ποδηλατοδρόμου, ο οποίος ενώνεται με το αστικό δίκτυο. Κι΄ αυτά, τη στιγμή που η ακτίνα της πόλης είναι… 2,5 χιλιόμετρα!
Να σημειώσω εδώ ότι ολόκληρο το δίκτυο χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες πολίτες και μικρά παιδιά που είναι πολύ σημαντικό για την ζωή μιας επαρχιακής πόλης.  
Δεν σταματάμε όμως εδώ.
Αυτή την περίοδο συντάσσουμε μελέτες που αφορούν την επέκταση ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό, προκειμένου να τις εντάξουμε είτε στο «Πράσινο Ταμείο», είτε σε άλλα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ. 
Το ποδήλατο και οι σύγχρονες υποδομές που διαθέτει η Καρδίτσα για τη χρήση του λειτουργεί πλέον αναπτυξιακά  για την περιοχή μας και είμαι πεπεισμένος οτι αποτελεί ένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα που μπορούμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε.”


Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας του έργου Brainbox κ. Κ. Βουλγαρούδης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την λειτουργία του συστήματος που ανήκει, όπως είπε σε όλους τους Καρδιτσιώτες που αγαπούν το ποδήλατο, και εξήρε την άριστη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, ενώ ανέλαβε να παροσυσιάσει σε όλους τους παραβρισκόμενους τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος 







.


 
Παρόντα στην εκδήλωση και στελέχη της εταιρίας IDEAL που ανέλαβε για λογαριασμό του αναδόχου την κατασκευή των ποδηλάτων, καθώς και του ομίλου OTE COSMOTE που βρίσκεται σε επαφή με τον ανάδοχο, προκειμένου να αναλάβει το κόστος συντήρησης του συστήματος μέσω του προγράμματος “Ποδηλατοδράσεις” που υλοποιεί για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου πανελλαδικά

.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων – Δ/νση   Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ κ. Ζάννα Ταραζή εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της που η Καρδίτσα προχωρά πρώτη στην εφαρμογή ενός τέτοιου πρωτοποριακού συστήματος και την επιθυμία του Ομίλου ΟΤΕ COSMOTE να στηρίξει αυτή την προσπάθεια στο πλαίσιο του προγράμματος “Ποδηλατοδράσεις” που υλοποιεί προωθητικές ενέργειες για την χρήση του ποδηλάτου και την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας. Ευχήθηκε μάλιστα το παράδειγμα της πόλης μας να το ακολουθήσουν σύντομα και άλλες πόλεις της χώρας

.
 
Ακολούθως ο κ. Παπαλός ξεκλείδωσε συμβολικά ένα από τα ποδήλατα του συστήματος και συνοδευόμενος από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, στελέχη της αναδόχου εταιρίας και πολίτες που χρησιμοποίησαν επίσης ποδήλατα του συστήματος πραγματοποίησαν μια σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης.
Υπενθυμίζεται οτι το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» με πόρους του Πράσινου Ταμείου, όπου εντάχθηκε η σχετική πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του ήταν 231.024,75 € και η σχετική σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων υπεγράφη στις 11 Οκτωβρίου 2012

.


Οι κάρτες χρήσης των ποδηλάτων του συστήματος θα συνεχίζουν για κάποιο διάστημα να δίνονται δωρεάν από το Γραφείο Μηχανοργάνωσης του Δήμου Καρδίτσας (Αρτεσιανού 1, 2ος όροφος, πληροφορίες: Κωνσταντίνος Κορκόντζελος). Οι δημότες που επιθυμούν να παραλάβουν κάρτα δωρεάν χρήσης των ποδηλάτων, θα πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς τους.Επίσης θα συμπληρώνουν αίτηση εγγραφής στο σύστημα και υπεύθυνη δήλωση για την δωρεάν παραλαβή της κάρτας και την αποδοχή των όρων χρήσεως του συστήματος, όπως αυτοί είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας,www.dimoskarditsas.gov.gr
Με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του Δήμου θα γίνει το επόμενο διάστημα και ο καθορισμός των χρεώσεων που θα ισχύσουν για τη χρήση των ποδηλάτων που σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση όλων των δημοτών και επισκεπτών στο σύστημα.   


Πηγή: Karditsa Portal, Website: http://karditsaportal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου