Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από το ποδήλατο!

Το EuroVelo είναι ένα πρόγραµµα της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδροµών που να συνδέει όλη την Ευρώπη. Οι διαδροµές µπορούν να χρησιµοποιηθούν από τουρίστες καθώς και από τον τοπικό πληθυσµό που κάνει τις καθηµερινές µετακινήσεις του µε ποδήλατο. Το EuroVelo αποτελείται σήµερα από 14 δροµολόγια και προβλέπεται ότι το δίκτυο θα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί µέχρι το 2020.

Το EuroVelo µπορεί να προσφέρει, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στην οικονοµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχοντας ένα ποιοτικό και βιώσιµο τουριστικό προϊόν. Ήδη ψηφίστηκε από την ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 ∆εκεµβρίου ότι το EuroVelo θα πρέπει να περιλαµβάνεται στο ∆ιευρωπαϊκό ∆ίκτυο Μεταφορών ∆Ε∆-Μ (ΤΕΝ-Τ) απαντώντας στην Ευρωπαϊκή Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για τις µεταφορές. Με αυτό τον τρόπο, η ολοµέλεια επιβεβαίωσε τη θετική ψήφο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισµού.

Στην Ελλάδα τη λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το EuroVelo ανέλαβε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, που προετοιµάζει µαζί µε τον δήµο τη διοργάνωση πανελλήνιας ποδηλατικής συνάντησης και συνεδρίου την άνοιξη του 2012 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

Σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων στην Νέα Υόρκη
Το «Μεγάλο Μήλο» αντεπιτίθεται για να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις των πιο φιλικών πόλεων για το ποδήλατο, υιοθετώντας ένα µεγάλο πρόγραµµα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων που θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι.

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό που έχει γίνει, θα διατεθούν 10.000 ποδήλατα και θα δηµιουργηθούν 600 σταθµοί γύρω από το Μανχάταν και το Μπρούκλιν.
Για την επιλογή των σηµείων που θα δηµιουργηθούν ο Οργανισµός Μεταφορών της Νέας Υόρκης ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών και θα αποφασίσει αφού πρώτα εξετάσει τις προτάσεις τους.
Η ετήσια εγγραφή στο σύστηµα κοινόχρηστων ποδηλάτων θα κοστίζει κάτι λιγότερο από 104 δολάρια που έχει η µηνιαία κάρτα του µετρό, ενώ οι συνδροµητές του συστήµατος θα µπορούν να χρησιµοποιούν τα ποδήλατα για 45 λεπτά την ηµέρα.

 Πηγή : Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου