Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

i-bike, το μέλλον του commuting είναι το ποδήλατο


Η ανάγκη για πιο καθαρές, φιλικές και ανθρώπινες πόλεις μεγαλώνει κι αποτελεί μια πρόκληση στους σύγχρονους αστικούς χώρους του 21ου αιώνα.

Το «πράσινο» μέλλον δεν είναι μια αόριστη έννοια αλλά ένας στόχος που μπορεί να κάνει τις ζωές μας καλύτερες. Αρκεί να κάνουμε τις σωστές βιώσιμες επιλογές. Όπως το να εμπιστευτούμε τα ποδήλατα για τις μετακινήσεις μας.

Πόσες φορές ζήλεψες τις μετακινήσεις σε πόλεις του εξωτερικού φιλικές προς το αγαπημένο σου ποδήλατο! Πλέον δεν χρειάζεται να πας στο Άμστερνταμ για να μπορείς να μετακινείσαι καθημερινά με το ποδήλατό σου. Άλλωστε όπως λέει και το γνωστό τραγούδι «Είχα τ’ όνειρό μου» και οι ποδηλάτες της Αττικής και όχι μόνο, μπορούν πλέον να ζήσουν το δικό τους όνειρο στην ελληνική λιακάδα.

Μια ιδέα που γίνεται eco friendly δράση

Πώς όμως μπορεί μια πρωτοπόρα ιδέα να μετουσιωθεί σε ένα eco friendly λειτουργικό σύστημα για τους πολίτες; Το i-bike επεκτείνεται διαρκώς από το 2014 στις ελληνικές πόλεις και δίνει το παράδειγμα. Παντού με ποδήλατο; Ναι, γιατί τώρα είναι εφικτό.

Πώς λειτουργεί το i-bike;

Η λειτουργία του συστήματος μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων i-bike, με το οποίο οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάζουν κοινόχρηστα ποδήλατα με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο είναι απλή. Κάθε χρήστης μπορεί να παραλαμβάνει το ποδήλατό του από συγκεκριμένους σταθμούς μίσθωσης σε κεντρικά σημεία των πόλεων και να το χρησιμοποιεί είτε με την ειδική ηλεκτρονική κάρτα, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου ή πιστωτικής κάρτας.

Το σύστημα δίνει την ευχέρεια στους πολίτες να ενοικιάσουν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν επιστρέφοντας το σε κάποιο από τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης. Έτσι ένας δημότης περιοχής που εξυπηρετεί το i-bike μπορεί να μετακινηθεί άνετα με τα ποδήλατο σε μία άλλη περιοχή, όπως θα έκανε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Πώς βοηθά το i-bike το περιβάλλον;

Όλοι ξέρουμε ότι το ποδήλατο είναι πιο οικολογικό από τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Κι επειδή τα δεδομένα έχουν τη σημασία τους, αξίζει να σημειωθεί πως από τη μέχρι σήμερα χρήση του συστήματος έχουν εξοικονομηθεί στην ατμόσφαιρα 31 τόνοι CO2.

Πού μπορώ να βρω ένα σταθμό i-bike;

Το σύστημα i-bike από το 2014 επεκτείνεται συνεχώς και πλέον έχει παρουσία:
  • στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν 9 σταθμοί με συνολικά 150 ποδήλατα.
  • στη Γλυφάδα, με 2 σταθμούς δυναμικότητας 20 ποδηλάτων.
  • στη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, με συνολικά 6 αυτοματοποιημένους σταθμούς που φιλοξενούν 35 ποδήλατα.\
  • στον Άλιμο, όπου λειτουργούν 2 αυτοματοποιημένοι σταθμοί με 20 κοινόχρηστα ποδήλατα.
  • στο Παλαιό Φάληρο, με 2 σταθμούς και συνολικά 20 ποδήλατα.
Η τοποθέτηση σταθμών με ενοικιαζόμενα ποδήλατα i-bike σε ολόκληρο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, καθώς και στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι το μέσο αυτό είναι όχι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον για τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και δημοφιλές ως μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας που αγαπούν κάτοικοι και επισκέπτες και μπορούν να απολαμβάνουν με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Σημείωση:
Η ανάπτυξη του συστήματος πραγματοποιήθηκε από την ελληνική εταιρία BrainBox Α.Ε. που ανήκει στο δίκτυο της Endeavor του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συνεργάζεται με την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του NBG BusinessSeeds, του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Πηγή:
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/3755936/i-bike-to-mellon-tou-commuting-ine-to-podilato

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου