Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Προσπάθειες για την ενίσχυση των κοινόχρηστων ποδηλάτων


Αύξηση του αριθμού των κοινόχρηστων ποδηλάτων, επέκταση των σταθμών τους σε κεντρικά σημεία της πόλης και απλούστευση της διαδικασίας μίσθωσης τους περιλαμβάνονται στον νέο φιλόδοξο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής. Έναν σχεδιασμό που εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου Ρεθύμνης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Civitas Destination», που αφορά στη βιώσιμη κινητικότητα σε τουριστικές πόλεις και το οποίο προωθεί εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. Και μπορεί το ποδήλατο να αποτελεί μια τάση που έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους πολίτες του Ρεθύμνου.

Η πόλη μας διαθέτει στο μεγαλύτερο μέρος της ποδηλατοδρόμους και το κέντρο της μπορεί να εξυπηρετήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις μέσω ποδηλάτων. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι οι χρήστες του ποδηλατοδρόμου δεν τυγχάνουν του σεβασμού των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου, οι οποίοι συχνά τους αγνοούν με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους. Σε αυτά το πλαίσιο και με αυτά τα δεδομένα τα κοινόχρηστα ποδήλατα που δόθηκαν στον δήμο πριν τρία χρόνια μέσα από σχετική χορηγία ουδέποτε αξιοποιήθηκαν επί της ουσίας, αφού το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν απειροελάχιστο. Από την άλλη, η διαδικασία μίσθωσης τους αποτελούσε ένα ακόμα εμπόδιο για τον ενδιαφερόμενο να το χρησιμοποιήσει, αφού η γραφειοκρατία ήταν τέτοια που πραγματικά απέτρεπε τον οποιοδήποτε.

Ωστόσο παρά το αποτυχημένο αυτό μοντέλο, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ανταπόκριση των πολιτών, και με δεδομένα τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας για τη χρήση τους (δεν ξεπερνούν τις 150 οι κάρτες που δόθηκαν την τελευταία τριετία), η δημοτική αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει μια ακόμα ευκαιρία επιχειρώντας με τη βελτίωση του συστήματος, την απλούστευση του και τη δυνατότητα που θα δίνει σε κάθε χρήστη να το μισθώσει μέσα από σχετική εφαρμογή από το κινητό του τηλέφωνο, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των ποδηλάτων και επέκταση των σταθμών, στα οποία αυτά θα διατίθενται, να κάνει μια νέα αρχή για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων.

Ήδη, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, την ερχόμενη Τρίτη, θα ψηφιστεί η σχετική πίστωση που προβλέπει την αγορά κοινόχρηστων ποδηλάτων στο πλαίσιο του προγράμματος για τη βιώσιμη κινητικότητα, ενώ αγορά κοινόχρηστων ποδηλάτων περιλαμβάνεται και στη μελέτη βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας Αγίου Γεωργίου και Άγγελου Σικελιανού, έργο το οποίο έχει επίσης εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τάσος Παπαδουράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες της για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης και δη του ποδηλάτου, τονίζοντας πως οι αλλαγές που προωθούνται, σε σχέση με το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα ο κ. Παπαδουράκης ανέφερε: «Μέσα στο πρόγραμμα civitas destination περιλαμβάνεται η δυνατότητα ενίσχυσης του κοινόχρηστου ποδηλάτου. Θα προμηθευτούμε μέσω του προγράμματος επιπλέον ποδήλατα (ένα μέρος του κόστους θα πληρώσει ο δήμος και τα υπόλοιπα μέσω του προγράμματος) και επιπλέον ποδήλατα μέσω αγοράς περιλαμβάνονται στη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αγ. Γεωργίου και Άγγελου Σικελιανού. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί αφενός ο αριθμός των ποδηλάτων και αφετέρου δημιουργούνται περισσότεροι σταθμοί. Το σκεπτικό είναι ότι το σύστημα με τα νέα ποδήλατα και τους περισσότερους σταθμούς θα καταστεί πιο εύχρηστο για τους δημότες. Μέσω του προγράμματος θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης, συζήτησης, ότι το ποδήλατο είναι ένα μέσο που διευκολύνει και στο οποίο μπορεί να στραφεί ένας μεγάλο μέρος των πολιτών. Επίσης το κοινόχρηστο ποδήλατο στις χώρες της Ευρώπης κυριαρχεί, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στην πόλη μας. Σαν δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι και σε μια πρακτική που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη. Έγιναν λάθη την πρώτη φορά και σε ότι έχει να κάνει με την ενημέρωση του κόσμου και με την οριοθέτηση των σταθμών των ποδηλάτων και λόγω του δύσχρηστου συστήματος μίσθωσης του. Πλέον ήδη έχει τεθεί σε ισχύ μια νέα ευέλικτη διαδικασία δανεισμού και ηλεκτρονικά. Μέσω εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο και χωρίς πιστωτική κάρτα. Είναι πλέον εφικτή η μίσθωση κοινόχρηστου ποδηλάτου. Εμείς φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ποδηλάτων ντόπιων και ξένων μέσα στην πόλη και πιστεύω να τα καταφέρουμε».

Πηγή:
http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=47777

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου