Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Τα ηλεκτρονικά ποδήλατα της Θεσσαλονίκης


Δύο νέοι με όραμα έναν εναλλακτικό τρόπο αστικής μετακίνησης, ο Παντελής Ζάρκος και η 'Αννα Χλιούρα ίδρυσαν το 2015 την start -up εταιρεία ποδηλάτων Elektronio και δημιούργησαν το Play, ένα πρωτότυπο οικολογικό και εύχρηστο όχημα. 

Η αλήθεια είναι ότι όποιος το αντικρίζει πρώτη φορά, δύσκολα παίρνει το βλέμμα του από το κομψό όχημα. Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν το Play ξεχωριστό; O Παντελής Ζάρκος, απόφοιτος του ΤΕΙ οχημάτων, συνιδρυτής και creative director της Elektronio, εξηγεί: 

«Μετά τις σπουδές μου ως τεχνολόγος οχημάτων αποφάσισα να σχεδιάσω ένα ποδήλατο για την αστική μετακίνηση. Ήθελα να είναι ξεκούραστο, να είναι άνετο, να είναι γρήγορο και λίγο διαφορετικό. Συμμετείχα σε ένα άλλο ανάλογο project που δεν προχώρησε, αλλά επέμεινα και τον τελευταίο 1,5 χρόνο το Play έχει πάρει αυτή τη συγκεκριμένη μορφή» τόνισε. 

Έχουμε αυτά τα ποδήλατα ως καθημερινό μέσο μετακίνησης και είδαμε ότι αλλάζουν και τη δική μας καθημερινότητα, συμπλήρωσε η 'Αννα Χλιούρα απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, συνιδρύτρια και marketing manager της Elektronio. 

«To Play ανήκει στην κατηγορία των "tilting trikes". Οι μπροστινοί τροχοί στρίβουν και πλαγιάζουν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα. Είναι ευέλικτο, παρ ΄ότι είναι τρίτροχο, γρήγορο αλλά και πάρα πολύ ασφαλές γιατί έχει τρία σημεία επαφής με τον δρόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση απώλειας της επαφής με το οδόστρωμα οπότε είναι πάρα πολύ ασφαλές και κατά την κίνηση, και κατά το στρίψιμο και κατά το φρενάρισμα. Είναι πάρα πολύ ασφαλές» διευκρίνισε ο Παντελής Ζάρκος. 

Στα πλεονεκτήματα του Play προστίθεται η παρά πολύ άνετη θέση οδήγησης. Είναι ακόμη ξεκούραστο λόγω της ηλεκτρικής του υποβοήθησης και διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του ποδηλάτη. 


Στα ποδήλατα, επειδή κατασκευάζονται εξατομικευμένα, κατά παραγγελία μπορεί ο χρήστης να αποτυπώσει την προσωπική του ταυτότητα. «Υπάρχουν επιφάνειες που μπορούμε να προσαρμόσουμε στο πλαίσιο και ο κάθε χρήστης, εταιρικός πελάτης, ή ιδιώτης μπορεί να δώσει την προσωπική του σφραγίδα σε αυτό το όχημα. Μπορεί να παραγγείλει ένα σχέδιο βάσει της ταυτότητας της εταιρείας ή βάσει του χαρακτήρα του» σημείωσε η 'Αννα Χλιούρα. 

 Ποιο είναι το προφίλ του ανθρώπου που θα αγόραζε ένα τέτοιο ποδήλατο; 

«Από την εμπειρία μας, τους πρώτους μήνες, που προωθούμε το ποδήλατο και ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο που το έχει δοκιμάσει, θεωρώ ότι σίγουρα απευθύνεται σε άτομα που κινούνται στα κέντρα των πόλεων και θέλουν ένα διαφορετικό μέσο για τη μετακίνησή τους, δεν είναι ικανοποιημένοι με τα άλλα μέσα και θέλουν να πηγαίνουν ξεκούραστοι στη δουλειά τους. 'Ανθρωποι που θέλουν να μετακινούνται με τα παιδιά τους, επίσης δείχνουν ενδιαφέρον, καθώς το Play είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή καθισμάτων του εμπορίου για δύο μικρά παιδιά ή κάθισμα για ένα μεγαλύτερο παιδί. 

Παράλληλα ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει και τα προσωπικά του αντικείμενα, καθώς έχει περισσότερους χώρους από ένα δίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο. Ενδιαφέρονται και δείχνουν προτίμηση και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή έχει το στοιχείο της ασφάλειας και της ξεκούρασης» απάντησε η 'Αννα Χλιούρα. 

«Το Play απευθύνεται και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε εταιρείες διανομής που αναζητούν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς» πρόσθεσε.

Στα σχέδια του Elektronio είναι η δημιουργία και κλειστής έκδοσης του οχήματος, ώστε να είναι δυνατή η κυκλοφορία και τους χειμερινούς μήνες. 

Η 'Αννα Χλιούρα είναι από τα Τρίκαλα και ο Παντελής Ζάρκος από την Κόρινθο. Έχουν δοκιμάσει τα ποδήλατα και στους δρόμους των δύο επαρχιακών πόλεων, αλλά και στην Αθήνα. 

«Στη Θεσσαλονίκη μετακινούμαστε καθημερινά με το Play. Σίγουρα συναντάμε όπως και οι άλλοι ποδηλάτες στην πόλη καθημερινά προβλήματα. Από την άλλη, αυτός ο τρόπος μετακίνησης που έχουμε επιλέξει μας βοηθά να πηγαίνουμε τρομερά ξεκούραστα και γρήγορα στις δουλειές μας ακόμα και με αυτά τα προβλήματα. Θεωρούμε ότι ενδείκνυται για τη Θεσσαλονίκη και για τη μετακίνηση από τα προάστια προς το κέντρο. Σίγουρα μας βοηθάει αρκετά ποδηλατόδρομος του παραλιακού μετώπου. Εφ ΄όσον στο μέλλον και υπάρχουν προοπτικές να γίνει ποδηλατόδρομος που θα ενώνει τις έξω περιοχές με το αστικό κέντρο θα είναι κατάλληλη λύση το δικό μας ποδήλατο» ανέφερε. 


Η Elektronio από τον Μάιο του 2015 έχει «σαρώσει» και έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς για start - ups και συμμετέχει σε πολλά events για start ups και σε επιχειρηματικά φεστιβάλ. 

Πρόσφατα πήρε μέρος στο Athens Bike Festival 2016, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Τον επόμενο μήνα (1-2 Οκτωβρίου) το Elektronio θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα για το Athens Mini Maker Fair, θεσμό γνωστό στο εξωτερικό, που διοργανώνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει στόχο να συγκεντρώσει όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με το making, που καινοτομούν ή δραστηριοποιούνται στον τομέα των ευρεσιτεχνιών σε ένα μέρος. 

Στις 7-8 Οκτωβρίου η ομάδα Elektronio θα δώσει το «παρών» στον Διεθνή Αγώνα Ηλεκτρικών Οχημάτων, όπου προσκλήθηκε να παρουσιάσει το Play από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων. 

Ο δημιουργικός χώρος, όπου κατασκευάζονται τα ποδήλατα και η ομάδα έρχεται σε επαφή με τον κόσμο είναι το Elektronio Lab & Showroom, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Βεροίας 3. 

Πηγές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου