Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Η Σάμος στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας


Με επίκεντρο τη Σάμο και δυναμικό «παρών» από 78 δήμους, ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου), που φέτος έχουν βασικό σύνθημα «Εξυπνη κινητικότητα, ισχυρή οικονομία» και στοχεύουν στη συνύπαρξη πεζών, ποδηλάτων και αστικών συγκοινωνιών.

Το νησί δεν επιλέχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος μόνο για την «αγκαλιά» που έχει ανοίξει από την πρώτη στιγμή για να υποδεχθεί πρόσφυγες, αλλά γιατί στην περσινή διοργάνωση συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι.

Αποκορύφωμα ήταν η σκυταλοδρομία αγάπης, με σκυτάλη ένα μπουκάλι γάλα, που οργανώθηκε από τους τοπικούς φορείς και συμπληρώθηκε από ένα θαλασσινό κομβόι αλληλεγγύης στο οποίο συμμετείχαν και σκάφη του ναυτικού ομίλου.

Φέτος η Σάμος επανέρχεται με περισσότερες και πιο πλούσιες εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται την Πέμπτη με το σύνθημα «Δίνουμε ρεπό στα αυτοκίνητα».

Την Τετάρτη οργανώνεται ημερίδα στην οποία θα παραβρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης και θα εγκαινιάσει, μαζί με τον δήμαρχο Μ. Αγγελόπουλο, δύο νέους σταθμούς ποδηλάτων.

Το υπουργείο χρηματοδοτεί την κατασκευή στέγαστρου ηλεκτρικών ποδηλάτων με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ, χώρο για συμβατικά ποδήλατα και πινακίδες που κατευθύνουν ποδηλάτες και πεζούς.

Είναι η ελληνική πόλη που θα διεκδικήσει μια ευρωπαϊκή διάκριση στον διαγωνισμό για τις «έξυπνες» δράσεις, μαζί με τα Τρίκαλα, που από χρόνια πρωτοπορούν σε δράσεις φιλικές στο περιβάλλον και πέρυσι είχε μπει στις δέκα υποψηφιότητες του τελικού.

Οι συντονιστές

Στόχοι του υπουργείου είναι η μόνιμη στροφή των πολιτών σε συμπεριφορές με οικολογικό πρόσημο, που αναβαθμίζουν το περιβάλλον και προστατεύουν τον δημόσιο χώρο.

«Εστιάζουμε στην οικονομική ανάπτυξη, στα οφέλη που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα για τον κάθε πολίτη, τις επιχειρήσεις και την πόλη», λέει στην «Εφ.Συν.» η αρχιτέκτων Καλλιόπη Παπαδάκη, που μαζί με τον Βασίλη Τίκο είναι οι συντονιστές του προγράμματος και εκπροσωπούν το υπουργείο στην αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Φέτος η προετοιμασία ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με μια επιστολή του Γ. Τσιρώνη προς όλους τους δημάρχους να προχωρήσουν σε μόνιμες δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Οι δέκα καλύτερες θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς 78 ελληνικές πόλεις έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και ο κατάλογος συνεχώς εμπλουτίζεται.

Στον ευρωπαϊκό θεσμό, που ξεκίνησε το 2002, η εικόνα είναι εξίσου ενθαρρυντική. Φέτος συμμετέχουν 2.069 δήμοι από 48 χώρες, αφού εκτός από αυτές που ανήκουν στην Ε.Ε., παίρνουν μέρος πόλεις από τη Δανία, το Σαν Μαρίνο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αργεντινή. Στην Αθήνα εκδηλώσεις οργανώνονται και από την ΟΣΥ, με επίκεντρο το Θησείο (πληροφορίες www.osy.gr).

Πηγές:
https://www.efsyn.gr/arthro/exypni-kinitikotitaishyri-oikonomia
http://www.ert.gr/samos-sto-epikentro-tis-evropaikis-evdomadas-kinitikotitas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου