Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας


Από το 2002, κάθε χρόνο και για μία εβδομάδα, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία που αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τις τοπικές αρχές κάθε χώρας να διοργανώσουν δραστηριότητες που θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας, αλλά και να δρομολογήσουν μόνιμα μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των μεταφορών μέσα στις πόλεις. 

Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είχε πολύ μεγάλη απήχηση από την πρώτη χρονιά με 400 τοπικές αρχές από 23 χώρες να λαμβάνουν μέρος. Δεκατέσσερα χρόνια μετά η κοινή γνώμη έχει αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία – σε σχετική έρευνα το 80% των ερωτηθέντων εξέφρασε την υποστήριξη του.

Κάθε χρόνο η εκστρατεία έχει ένα θέμα με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον σε πιο συγκεκριμένες πτυχές της βιώσιμης κινητικότητας. Για το 2016, το θέμα είναι «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή οικονομία» και αποσκοπεί στην ανάδειξη του οικονομικού οφέλους που μπορεί να έχει μια πόλη υιοθετώντας μια βιώσιμη προσέγγιση σε ζητήματα μεταφορών. Το όφελος μπορεί να είναι άμεσα χρηματικό από την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας – π.χ. ανάπτυξη νέων αγορών, αλλά και έμμεσο μέσα από βελτιώσεις που μπορούν να αποτιμηθούν με χρηματικούς όρους – π.χ. βελτίωση της φυσικής κατάστασης των πολιτών. 

Η πόλη της Αθήνας συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με μια σειρά ενεργειών που εστιάζονται στην ανάπτυξη του ποδηλάτου– ένα μέσο που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη κινητικότητα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Το ποδήλατο εξοικονομεί χώρο και ενέργεια, δε δημιουργεί ηχορύπανση ή ατμοσφαιρική ρύπανση και μπορεί να αποτελέσει την τέλεια άσκηση για τους κατοίκους μιας πόλης, αν το υιοθετήσουν έστω και για ένα μικρό μέρος των μεταφορών τους. 

Από οικονομικής άποψης, μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη του ποδηλάτου μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο – μείωση των δαπανών υγειονομικής φροντίδας λόγω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης αλλά και οικονομική ανάπτυξη νέων αγορών και δραστηριοτήτων με οφέλη που μπορούν να είναι μέχρι και 20 φορές υψηλότερα από το κόστος των επενδύσεων σε υποδομές.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων συντονίζει φέτος ενέργειες που ευαισθητοποιούν τους πολίτες σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας. Έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που προωθούν την ποδηλασία, προσφέροντας εδώ και χρόνια θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα και από φέτος το πρώτο πιλοτικό σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων Athens Bikes.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Αθήνα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις ευαισθητοποίησης: 

Athens Bike Festival, 16-18 Σεπτεμβρίου: Η μεγαλύτερη εκδήλωση για το ποδήλατο στην Ελλάδα φιλοξενείται τα τελευταία 7 χρόνια στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και αποσκοπεί στην προώθηση της αστικής ποδηλασίας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ποδήλατα και ποδηλατικό εξοπλισμό, να παρακολουθήσουν σεμινάρια και ενημερώσεις, να δοκιμάσουν ποδήλατα σε πραγματικές συνθήκες, να εξερευνήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. 

Athens Skirt Ride, 17 Σεπτεμβρίου: Μια βόλτα με ποδήλατα που απευθύνεται σε ένα από τα δυναμικά αναπτυσσόμενα κοινά αστικών ποδηλατών – τις γυναίκες. Η βόλτα γίνεται στο κέντρο της Αθήνας και στόχο έχει να δείξει ότι είναι εφικτό να κινείσαι άνετα μέσα στην πόλη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για ειδικό εξοπλισμό πέρα από το ποδήλατο. 

Solar Ride, 18 Σεπτεμβρίου: Μια βόλτα με ποδήλατα που διοργανώνεται από την Greenpeace με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο σημαντικότερο ανεξάντλητο φυσικό πόρο της χώρας μας – την ηλιακή ενέργεια. 

Μαθήματα ποδηλάτου για παιδιά, 16-18 Σεπτεμβρίου: Με στόχο την έγκαιρη ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών, διοργανώνονται μαθήματα εκμάθησης ποδηλάτου για παιδιά.


Στο κομμάτι των μόνιμων δράσεων αναδεικνύει: 
Athens Bikes: Το πρώτο, πιλοτικό σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων της πρωτεύουσας, έχει αποκτήσει τον δικό του χώρο στην είσοδο της Τεχνόπολης ενώ έχει ήδη καταγραφεί ένας σημαντικός αριθμός χρηστών. Τα Athens Bikes προτείνουν ειδικά για τους επισκέπτες της Αθήνας, δύο διαδρομές στο κέντρο της πόλης. 

Είναι φανερό ότι το ποδήλατο έχει επιστρέψει στους δρόμους της Αθήνας. Μια ευκαιρία δημιουργείται για σημαντική βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη μας, αλλά και οικονομική ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη και θα αγγίζει ένα μεγάλο εύρος της δραστηριότητας μέσα στην πόλη. 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548 press@athens-technopolis.gr , www.technopolis-athens.com

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια ), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Πηγή:
http://www.athinorama.gr/events/article/i_athina_summetexei_stin_europaiki_ebdomada_kinitikotitas-2516392.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου