Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Δράμα - Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας (16 - 22 Σεπτεβρίου)


Μέσα από μια “δραστήρια” συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους, ο δήμος Δράμας με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχοντας στην καμπάνια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, παροτρύνει τους πολίτες σ' έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, με κεντρικό σύνθημα για το 2016 «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή οικονομία». Για να βοηθήσει την πόλη μας να γίνει περισσότερο καθαρή, ασφαλέστερη, λιγότερο συνωστισμένη, βελτιώνοντας την υγεία μας, ο δήμος Δράμας καλεί όλους τους Δραμινούς να συμμετέχουν στις παρακάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 16/09/16

19:00-21:00: Ο Δημόσιος Χώρος στις Υπηρεσίες του Εθελοντισμού. 

Λαμπαδηδρομία με αφετηρία το Άγαλμα της Νίκης και τερματισμό την πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, με ελεύθερη συμμετοχή από όλους και σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στην εθελοντική αιμοδοσία.

Σάββατο 17/09/16

16:00-17:00: Διαδραστικά παιχνίδια που αφορούν τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. 

Παιχνίδια με τίτλους «Βρες πόσο;» και «Πεζόπολις» από το 3ο σύστημα προσκόπων στην εστία του συστήματος, στην οδό Μακεδονομάχων 53.

18:00-21:00: Η Παράδοση συναντά το Δημόσιο χώρο.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της πόλης, συμμετέχουν σε μια δράση χορού, κίνησης και διασκέδασης που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Ανάπλασης, δίπλα στο άγαλμα της Νίκης της Δράμας, στην οδό Χελμού, η οποία θα παραμείνει κλειστή για όλα τα οχήματα στο μεγαλύτερο μήκος της (από την οδό Βεργίνας έως την οδό Νικομηδείας) και θα παραδοθεί σε χρήση των χορευτών-θεατών για να «περάσουμε» το μήνυμα προς τον δραμινό λαό της σπουδαιότητας της εναλλακτικής χρήσης του δημόσιου χώρου για εκπαίδευση, ανάπτυξη πολιτιστικής μνήμης και ενίσχυση της αστικής κινητικότητας. 

Οι ομάδες των χορευτών θα ξεκινήσουν από την πλατεία Ελευθερίας της Δράμας στις 18:00 σε πομπή προς την περιοχή της ανάπλασης, όπου θα καταλήξουν στις 18:30. 

Στο τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα απελευθερώσουν στον ουρανό της πόλης ιπτάμενα χάρτινα φαναράκια.

Κυριακή 18/09/16
 
11:00-13:00: Διαδραστικά παιχνίδια που αφορούν τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. 

Παιχνίδι με τίτλο «Γράψε το όνειρο σου» από το 3ο Σύστημα Προσκόπων στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας.

Δευτέρα 19/09/16

10:00-13:00: Μαθαίνω για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα

Επίσκεψη μαθητών σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης:στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, όπου θα προβάλλονται videos που θα αφορούν τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (εφαρμογές, οφέλη κ.α.) στη μόνιμη έκθεση με θέμα «Μαθαίνω για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» που θα λειτουργεί στο φουαγέ του Δημαρχείου, και θα αφορά σε μόνιμα μέτρα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην πόλη της Δράμας και στην προβολή στο μέλλον της πόλης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονείται από το Δήμο της Δράμας. 

Τρίτη 20/09/16

18.00–20.00: Θεατρική Εκπαιδευτική Δράση με τίτλο «Φώς-Φανάρι» από την ομάδα παιδικού θεάτρου & εκπαιδευτικών προγραμμάτων ‘’Σκοινί-Κορδόνι’’. 

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα της αστικής συμπεριφοράς, η δημιουργική έκφραση της άποψης τους για τον κόσμο, αλλά και η συναίσθηση της ευθύνης του καθενός μας.

Τετάρτη 21/09/16 

11:00-13.00: Διαδραστικά παιχνίδια που αφορούν τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. 

Παιχνίδι με τίτλο «Δημιουργώ και εκφράζομαι» από τα παιδιά του οικοτροφείου «ΠΗΓΗ», στη έδρα τους στα Κύργια Δράμας.

12:00-15.00: Διοργάνωση Ημερίδας:

1ο Θέμα «Καλές πρακτικές για τη Βιώσιμη Κινητικότητα σε πόλεις μεσαίου μεγέθους»
2ο Θέμα «Βιώσιμη Μετακίνηση, το επιτυχημένο παράδειγμα των κοινοχρήστων συστημάτων αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων»

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας και μετά το πέρας της θα παρουσιαστεί ο τρόπος χρήσης του συστήματος αυτόματης μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων.

17.00-19.00: Δημόσιος χώρος για να αθληθώ; Ευχαριστώ θα τον χρησιμοποιήσω!

Αθλοπαιδιές στίβου και ομαδικά διαδραστικά παιχνίδια από τον Σύλλογο Κλασσικού Αθλητισμού Δράμας στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας. 

19:00-20.00: Διαδραστικά παιχνίδια που αφορούν τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. 

Παιχνίδια με τίτλους «Βρες πόσο;», «Πεζόπολις», «Ξεχωρίζω» «Το ποδήλατό μου» και «Γράψε το όνειρό σου» από τον αθλητικό-πολιτιστικό σύλλογο ΑμεΑ Αγωνιστές σε χώρο τους, στην οδό Ερυθροποτάμου 4.

19.30-21.30: Προστατεύω το περιβάλλον - Χρησιμοποιώ το ποδήλατο.

Ποδηλατοβόλτα με εκκίνηση την πλατεία Ελευθερίας της Δράμας από την Πρωτοβουλία Πεζών-Ποδηλατών Δράμας. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: Πλατεία Ελευθερίας – Αρκαδικός - Νέα Αμισός –Αμπελάκια - Καλός Αγρός – Νικοτσάρας - Μυλοπόταμος - Επιστροφή στην πλατεία Ελευθερίας.

Πέμπτη 22/09/16  “Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο”

8.00 -15.00: «Παρκάρω το Αυτοκίνητο έστω για μια μέρα» 

Προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τα σχολεία χωρίς τη χρήση Ι.Χ., σε συνεργασία με την Α και Β βάθμια Εκπαίδευση και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. 

17.00-19.00: Διαδραστικά παιχνίδια που αφορούν τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. 

Παιχνίδι με τίτλο «Βρες πόσο;» από την Ένωση Κυριών Δράμας στην περιοχή στο Τέρμα της οδού Φιλίππου.

18.00-22.00: Απεξαρτήσου από το αυτοκίνητο: Εθίσου στην έξυπνη κίνηση!

Στην αποκλεισμένη για όλα τα οχήματα οδό Παπανδρέου (από την οδό Βεργίνας έως την οδό Κάσου) θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:

18.00-19.00 «Χρωματίζουμε την κίνηση – Βιώνουμε διαδραστικά τη δυσκολία μετακίνησης με αναπηρικό αμαξίδιο» από το σύλλογο παραπληγικών Ν. Δράμας και από το Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας.

19.00-19.30 «Επίδειξη Tae kwon do και Aerobic” από τον Αθλητικό Σύλλογο ΖΕΝ Δράμας.

19.30-20.15 «Επίδειξη Judo» από το Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ Δράμα 1986.

20.30-21.15 «Επίδειξη Ελληνορωμαϊκής πάλης, Παγκρατίου BOXING και KICK BOXING» από τον Αθλητικό Όμιλο Μαχητών Δράμας

21.15-22.00 «Επίδειξη Rollers»

Συγχρόνως θα γίνει προβολή σε γιγαντοοθόνες σχετικού VIDEO του ΥΠΕΝ για την προώθηση της Βιώσιμης Μετακίνησης, προκειμένου να Κινηθούμε Έξυπνα και Οικονομικά.

Πηγές:
http://www.dramanow.gr/topika-nea/item/6166-programma-ekdiloseon-tis-evropaikis-evdomadas-kinitikotitas-16-22-9.html
http://www.followdrama.gr/topika/item/164-drama-evropaiki-evdomada-kinitikotitas-16-22-septevriou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου