Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

«Ποδηλατοδράσεις» από τον ΟΤΕ και την COSMOTE


Την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου στις αστικές μετακινήσεις αλλά και τη δημιουργία ποδηλατικής κουλτούρας έχει ως στόχο το πρόγραμμα «Ποδηλατοδράσεις», που υλοποιούν ο ΟΤΕ και η COSMOTE.

Δημιουργία υποδομών

Περισσότερες από 51.000 μισθώσεις ποδηλάτων έχουν πραγματοποιηθεί, 800.000 χιλιόμετρα έχουν διανυθεί και περισσότεροι από 100 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έχουν εξοικονομηθεί μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων (Bike Sharing), που υποστηρίζουν ο ΟΤΕ και η COSMOTE και εφαρμόζεται ήδη σε τέσσερις δήμους (Κομοτηνή, Καρδίτσα, Καβάλα, Ιωάννινα).

Παράλληλα, έχουν εγκαταστήσει τις πρώτες αυτοματοποιημένες θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων (Bike Parking), οι οποίες βρίσκονται σε επτά διαφορετικές περιοχές στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής (The Mall Athens, Golden Hall, Μαρίνα Φλοίσβου κλπ).

Ενημέρωση πολιτών

Εκπαιδευτικά σεμινάρια και ψυχαγωγικές δράσεις για το ποδήλατο σε 42 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή 43.000 ατόμων, έχουν πραγματοποιήσει οι δύο εταιρείες τα τελευταία δύο χρόνια. Μεταξύ άλλων, έχουν υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό σεμινάριο για ενήλικες «Δοκιμάζω την πόλη μου με ποδήλατο», καθώς και τα σεμινάρια «Μάθε παιδί μου ποδήλατο» και «Όταν μεγαλώσω θα είμαι καλός ποδηλάτης», για την εκμάθηση της χρήσης του ποδηλάτου σε παιδιά.

Στο πλαίσιο των «Ποδηλατοδράσεων», στηρίζουν φορείς και διοργανώσεις που συμβάλλουν στην προώθηση του ποδηλάτου, όπως το Συνέδριο «Ανθρώπινες Πόλεις», αλλά και το Athens Bike Festival, το μεγαλύτερο θεσμό της χώρας για το ποδήλατο, που συγκεντρώνει περισσότερους από 30.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Φέτος, υποστηρίζουν το Athens Bike Festival, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, διοργανώνοντας πλήθος δράσεων, όπως η ποδηλασία για καλό σκοπό, όπου όλοι μπορούν να ποδηλατήσουν για να ενισχυθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ.

Πηγή:
http://www.topontiki.gr/article/83423/Podilatodraseis-apo-ton-OTE-kai-tin-COSMOTE

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το πρώτο ποδήλατο που δεν μπορεί να κλαπεί


Εάν χρησιμοποιείτε συστηματικά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας στην πόλη είναι πολύ υψηλές οι πιθανότητες (δυστυχώς) να έχετε πέσει θύμα κλοπής.

Τρεις φοιτητές μηχανικής από τη Χιλή, ο Χουάν, ο Αντρές και ο Κριστομπάλ, βαρέθηκαν να αντικαθιστούν τα ποδήλατα που τους έκλεβαν και βάλθηκαν να βρουν μια λύση.

Αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους είναι το Yerka Project: ένα ποδήλατο που σύμφωνα με τους εφευρέτες του είναι αδύνατον να κλαπεί.

Σύμφωνα με το προωθητικό video για το ποδήλατο, το πρωτότυπο είναι έτοιμο. Ο σκελετός του ποδηλάτου “σπάει” με τρόπο ώστε το ποδήλατο συνολικά να λειτουργεί ως αντικλεπτική αλυσίδα αφού μπορεί να τυλιχθεί γύρω από ένα σταθερό σημείο.

Μοναδικός τρόπος να κλέψει κάποιος το ποδήλατο είναι να σπάσει τον σκελετό καθιστώντας το άχρηστο.

Μπορούν βέβαια να κλαπούν τα λάστιχα και η σέλα, αλλά εάν ζείτε σε μια πόλη όπου οι κλοπές ποδηλάτων είναι συχνές, όπως η Αθήνα, είναι φθηνότερο να αντικαταστήσετε τα αποσπώμενα μέρη παρά ολόκληρο το ποδήλατο και δεν χρειάζεται κάθε φορά να κουβαλάτε το αντικλεπτικό σύστημα.


Πηγή:
http://www.econews.gr/2014/08/25/podilato-klopi-yerka-117067/

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Γέμισε η Πάτρα με ποδήλατα!

Η πλατεία Γεωργίου την Κυριακή το πρωί στις 11.00 πλημμύρισε από ποδηλάτες όλων των ηλικιών οι οποίοι αρχικά παρακολούθησαν σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης και εκπαιδεύτηκαν στον τρόπο συντήρησης του ποδηλάτου.


Στη συνέχεια έκαναν μια μεγάλη ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης. Γονείς με τα παιδιά τους, έφηβοι, αλλά και πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας πήραν το ποδήλατο και με την φροντίδα της τροχαίας απήλαυσαν την πόλη ποδηλατώντας με ασφάλεια. Την επιμέλεια της βόλτας αλλά και τα σεμινάρια ανέλαβαν αθλητές και παράγοντες του ΠΟΠ. Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση πήραν δώρο αναμνηστικό t shirt WBB ή USB 4GB.

Η ποδηλατοβόλτα ήταν μία από τις εκδηλώσεις του 4ημέρου που οργανώθηκε από την ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για το πρόγραμμα WANDER BY BICYCLE. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Δευτέρα 22.09.2014 και ώρα 09:00 με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Αγορά Αργύρη για τον ποδηλατικό τουρισμό, για τις διαδρομές στην Αχαΐα και την επίδραση της ποδηλασίας στην υγεία. Δύο Ιταλοί εισηγητές θα μιλήσουν για την επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει στον τομέα του ποδηλατικού τουρισμού.

Πηγή: 
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/289177

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

iBike - Παντού με ποδήλατο!

Πάρτε μια πρώτη γεύση από τις προετοιμασίες για την μεγάλη εκδήλωση της έναρξης χορηγίας του συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης της Θεσσαλονίκης από την Εθνική Τράπεζα.

iBike - Παντού με ποδήλατο!