Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ρέθυμνο: «Έρχονται» τα δωρεάν ποδήλατα μόνο για τους ενήλικες δημότες


Την ώρα που το ποδήλατο κερδίζει συνεχώς έδαφος στο Ρέθυμνο - καθώς πρόκειται για ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς- η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ το νέο σύστημα αυτοματοποιημένων κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Το σύστημα προβλέπει τη διάθεση 30 ποδηλάτων στους πολίτες, που θα βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης, ενώ χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων θα κάνουν μόνο οι ενήλικες εφόσον θα έχουν εξασφαλίσει από το δήμο τη λεγόμενη κάρτα χρήσης.

Αναλυτικότερα, ποδήλατα για όλους αρκεί να είναι άνω των 18 ετών προσφέρει η δημοτική αρχή στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του νέου συστήματος αυτοματοποιημένων κοινόχρηστων ποδηλάτων που εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τις ποδηλατοδράσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη.

Η χρήση του ποδηλάτου -όπως λένε χαρακτηριστικά οι λάτρεις αυτού του μέσου μετακίνησης- είναι τρόπος ζωής και δείγμα πολιτισμού, ενώ παράλληλα, λειτουργεί ως “ασπίδα” της υγείας μας και προστάτης του περιβάλλοντος.

Στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια -οπότε και δημιουργήθηκαν και οι ποδηλατόδρομοι - ολοένα και περισσότεροι δημότες από το να γίνεται καθημερινά η ζωή τους ποδήλατο, λόγω και του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί, επιλέγουν κάνουν τις μετακινήσεις με ποδήλατο.

Το σύστημα αυτό προβλέπει τη διάθεση 30 ποδηλάτων στους πολίτες, τα οποία θα βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στο Δελφίνι, στην πλατεία των 4ων Μαρτύρων, στην οδό Κιουλούμπαση και στο δημαρχείο. Χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων θα κάνουν μόνο όσοι εξασφαλίσουν από το δήμο, τη λεγόμενη κάρτα χρήσης.

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη δημοτική κοινότητα την ερχόμενη Τρίτη, καθώς θα ασχοληθεί με τον κανονισμό και τους όρους χρήσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ εν συνεχεία ο κανονισμός θα τεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε, στόχος του δήμου είναι να προστατεύσει τη δημοτική περιουσία και να προσδιορίσει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των χρηστών.

Θυμίζουμε ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα ποδηλάτων χορηγήθηκε στο δήμο για δυο χρόνια από την COSMOTE. Ο κανονισμός του θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της υπηρεσίας μόνο σε ενήλικες, ενώ η ετήσια συνδρομή, θα έχει διάρκεια εγκυρότητας ενός έτους, που θα ξεκινά από την ημερομηνία έκδοσης της κάρτας συνδρομής.

Ωστόσο, σε περίπτωση αντιδικίας για τη διάρκεια χρήσης του ποδηλάτου από τον πελάτη, τα μόνα αξιόπιστα δεδομένα θεωρούνται τα δεδομένα που παρέχονται από το πληροφοριακό σύστημα της δημοτικής υπηρεσίας.

Τέλος, με βάση τον κανονισμό, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 6.30 το πρωί έως και τις 11.30 το βράδυ.


Πηγή:
http://rethemnosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου